Digital Markedsføring

Teknologien sett gjennom et forbrukerperspektiv


Er teknologien i ferd med å gjøre oss alle til sims-karakterer? Etter en forelesning av Arne Krokan på Høyskolen Kristiania, en introduksjon i den teknologiske utviklingen, satt jeg igjen med en del tanker. Av refleksjonene jeg gjorde i ettertid var det særlig to tanker jeg ikke klarte å gi slipp på:

1. Dette var en reality check. Verden er faktisk i ferd med å endre seg totalt på bare noen få år. Hva vil dette resultere i?

2. Jeg er farlig redd for at tanken om at vi ender opp som sims-karakterer, hvor vi både blir overvåket, styrt og lurt trill rundt, kan bli en realitet i fremtiden.

Jeg tror det er viktig å være åpen for forandringer og innovasjon, men det med en god dose kritisk sans. De teknologiske omdreiningene som er i ferd med å skje vil ikke bare forandre hvordan vi lever, handler og oppfører oss i fremtiden, de gjør det allerede. Om en legger opp til et positivt perspektiv på saken, vil for eksempel kunstig intelligens gjøre oss kapable til å være både mer produktive og effektive. Som Arne Krokan nevnte i gårsdagens forelesning, vil tjenesten Babelfish for eksempel hjelpe oss med å oversette hverandres språk via en øreplugg noe som vil føre til at vi kan forstå hverandre på en helt annen måte enn før. I tillegg vil vi få selvstyrte biler, lys som slår seg på når vi er 30 meter fra huset vårt og høyst sannsynlig kan vi kjøpe kroppsdeler i butikken som et resultat av 3D print. Flott eller hva?

Bilde lånt fra AffinitySims

Jo, det er ganske fantastisk hva teknologien kan gjøre for oss bare innen noen få år. Det er også ganske fantastisk at disse tjenestene og funksjonene er så avanserte at man kan stille seg selv spørsmålet ”Hva mer kan dette føre til?”. Jo, etter litt grubling rundt nettopp dette spørsmålet har jeg trukket en ganske snodig, men samtidig realistisk konklusjon. Vi kan faktisk være i ferd med å bli underkastet av alle duppedingsene vi har rundt oss. Om du husker spillet sims og hvordan du kunne styre disse karakterene rundt, følge intenst med på hva de foretar seg til en hver tid og til en viss grad bestemme skjebnen deres, vil du muligens forstå poenget mitt. Den teknologiske utviklingen gjør at selskaper som både Google og Facebook overvåker oss, tilpasser innholdet vi ser på skjermene våre til hva de ønsker vi skal se og tracker hvor vi er til en hver tid. I sammenheng med dette kan en trekke inn det tidligere spillet «PokemonGO» hvor en digitaliserer virkeligheten. Dette kan i følge informatikk studenter veldig lett overføres og brukes i andre tjenester også. På denne måten kan vi bli gående rundt i det virkelige liv å lete etter virtuelle gjenstander, tilbud osv. Det er også høyst sannsynlig at det i nærmeste fremtid vil komme briller som gjør at en får opp symboler over hodene til ulike mennesker som kan gjenkjenne mimikk og kroppsspråk slik at en vet om noen er forelsket, lei seg og sint. Sagt på en annen måte; vi blir blottlagt. Det vil kanskje ikke være nødvendig og nå argumentere for hvorfor jeg trekker sims-konklusjonen?

Bilde lånt fra BBC

Allikevel synes jeg det er viktig å huske på en ting; det er jo faktisk vi mennesker som har skapt all ny teknologi og de mulighetene dette skaper. Uten oss ville ikke disse tjenestene og funksjonene fantes. Så da er vi kanskje ikke så overflødige allikevel, og det er vel i bunn og grunn vi selv som bestemmer vår egen skjebne ved å ta i bruk alle disse appene og tjenestene? Jeg har stor tro på de mulighetene og fordelene teknologien gir oss, men jeg har også stor tro på at vi av og til må stoppe opp autopiloten vi ofte går på og åpne øynene våre. Om vi gjør dette, tror jeg den nye teknologien så absolutt kan gi oss en rekke muligheter, hjelp og gevinster.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *